Om te voorkomen dat houtpallets kapot gaan tijdens transport en dat alle onderdelen aanwezig zijn, is controle zeer belangrijk. Voor een uitvoerige check heeft Palletpooling- en productiebedrijf Pooling Partners een hypergevoelige camera ontwikkeld die de pallets controleert.
De Optische QS, die door Pooling Partners zelf is ontwikkeld, zorgt voor een kwaliteitsgarantie waar veel behoefte aan is. Door de check zorgt het systeem dat vertragingen en oponthoud in het logistieke proces worden voorkomen. Het pas ontwikkelde systeem is uniek in de wereld en wordt inmiddels in een fabriek van Phoenix in Hasselt toegepast.
Oponthoud voorkomen
Commercieel directeur Erik Faber ziet veel voordelen voor de logistieke branche. “Afwijkende pallets zijn een belangrijke oorzaak van oponthoud in geautomatiseerde logistieke stromen. Een vertraging of zelfs complete stilval kan voor onze afnemers flink in de papieren lopen. Dankzij ons camerasysteem worden dit soort situaties voorkomen.”
Veiligheid voor werknemers
Naast de tijdsvoordelen zorgt het systeem ook voor minder arbeid. De ingangscontrole, die handmatig door werknemers wordt gedaan, is niet meer noodzakelijk. Daarnaast zorgen betere pallets ervoor dat de producten die worden vervoerd, niet meer kapot gaan tijdens het logistieke proces. Ook ontstaan er minder gevaarlijke situaties voor werknemers als de kwaliteit van de pallets omhoog gaat, doordat de pallets die niet volledig functioneren door het systeem worden gefilterd.
Eisen
De camera van Pooling Partners controleert tijdens het productieproces of de pallets voldoen aan de eisen. Het systeem controleert of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn en op de juiste plek zijn bevestigd. Als dit niet het geval is, wordt de pallet uit de productielijn gehaald en handmatig verbeterd door een medewerker. Faber legt uit dat de snelheid waarmee pallets worden gemaakt soms voor problemen kan zorgen bij werknemers. “Onze pallets worden met een snelheid tot 600 pallets per uur gefabriceerd. Bij deze productiesnelheid is een menselijke controle niet meer voldoende om een constante kwaliteit te garanderen.”
Redactie LogistiekProfs