Deze technologieën gaan logistieke dienstverlening voorgoed veranderen

Logistiekprofs op 5 februari 2015 | 3 minuten leestijd

De technologische ontwikkelingen binnen de logistiek volgen elkaar in een rap tempo op. Berichten over robotisering zijn bijna aan de orde van de dag. Volgens logistiek dienstverlener Ceracis staat ons dan ook een technologische revolutie te wachten die vooral draait om snelheid, nauwkeurigheid, veiligheid en een verbeterd leverproces.

3D printen verkort de supply chain
Het concept 3D-printen wordt al besproken sinds de jaren 80. Toch is de technologie onlangs pas volledig van de grond gekomen en in gebruik genomen door een grote groep mensen. In de logistiek zal de 3D-printer, indien deze in de toekomst goedkoper wordt, vooral zorgen voor een verkorting van de supply chain. Fabrikanten kunnen dan op aanvraag printen, dus voorraden zullen afnemen. Daarmee daalt ook de vraag naar grote magazijnen. Dat betekent niet dat er minder werk is voor logistiek dienstverleners. Zij kunnen zich gaan richten op het transport van ruwe materialen, in plaats van complete producten.

Producten verdwijnen niet meer door Internet of Things
Het Internet of Things (IoT) kan worden ingezet om individuele producten te traceren. Door middel van Radio Frequency Identification (RFID) kunnen alle verschillende chips met elkaar communiceren, zodat er gigantische hoeveelheden data beschikbaar zijn. Dit heeft gunstige gevolgen voor de logistiek dienstverlener. Producten raken minder snel kwijt en gaan niet meer met de verkeerde bestelling mee. Door middel van een notificatie wordt daar namelijk onmiddellijk een stokje voor gestoken. Bovendien kan schade aan producten worden voorkomen door een melding bij te koude/warme temperaturen of een te hoge vochtgraad.

Drones versnellen de levertijden
Grote spelers als Amazon en Google experimenteren al met bezorgdrones, maar door strenge wetgeving lijkt de dienst voorlopig niet van de grond te komen. Toch is het een kwestie van tijd voordat drones gewoongoed zijn bij het bezorgen van kleine producten. De apparaten zijn klein, licht, goedkoop en kunnen op plekken komen die lastig te bereiken zijn. Zeker in binnensteden kan dit een uitkomst zijn voor bezorgers.

Zelfsturende auto’s drukken de transportkosten
Een weg vol zelfsturende auto’s klinkt voorlopig nog als toekomstmuziek. Ontwikkelingen gaan echter zo snel dat de vervoer zonder bestuurder zomaar de standaard zou kunnen worden. Dat is gunstig voor de transportkosten, want een derde van de huidige kosten gaat momenteel naar het salaris van de chauffeur. Bovendien zijn robots waarschijnlijk betere bestuurders dan mensen. Ze gebruiken hun telefoon niet achter het stuur, worden niet agressief in het verkeer en zullen hun concentratie niet gauw verliezen. Het aantal ongelukken in het verkeer neemt hierdoor aanzienlijk af.

Augmented Reality versnelt het order picken en de bezorgtijden
Augmented reality (AR) biedt een andere kijk op de wereld om je heen. Door bijvoorbeeld smart glasses kan een orderpicker in het magazijn razendsnel zien waar hij moet zijn. Bovendien informeert een dergelijke bril werknemers direct informatie over de inhoud van een pakket, het gewicht en de uiteindelijke bestemming. Dit zal leiden tot een snellere (en nauwkeurigere) afhandeling van het hele proces.

Redactie LogistiekProfs