Jongeren en logistiek: waar gaat het mis?

Logistiekprofs op 4 november 2015 | 2 minuten leestijd

Er dreigt een groot tekort aan jongeren in de logistiek. Althans, als je de media mag geloven. Zo’n twee jaar geleden luidde de sector de noodklok. Er zouden de komende jaren 50.000 arbeidsplaatsen vrijkomen in de logistiek, terwijl de instroom van jongeren beperkt blijft. 

Volgens Steven Gudde, directeur Innovatie en Ontwikkeling bij Olympia, is dat tekort aan jong talent misschien wel minder groot dan je op basis van alle geluiden zou denken. “Het opmerkelijke is dat er schaarste wordt beleefd, omdat mensen roepen dat er schaarste is. Maar is die schaarste er nu echt?”, vraagt Gudde zich af. “Bedrijven zoeken naar jong talent en kijken daarbij naar werkervaring en opleiding.” Die twee componenten zouden bedrijven volgens Gudde eigenlijk moeten laten varen. “Als zij zouden kijken naar gedrag, vaardigheden en competenties van jonge mensen, wordt de vijver waarin ze vissen ineens een stuk groter. Iemand hoeft niet per se een logistieke achtergrond te hebben om succesvol in deze branche te kunnen zijn. Als je ervaring hebt met personeelsplanningen of het plannen van vakanties, zijn de vaardigheden aanwezig. Waarom zou zo iemand niet in de logistiek kunnen werken?”

Niet sexy
De hr-strateeg meent wel dat de logistiek niet erg sexy is voor jonge mensen. “Dat komt deels omdat de sector zichzelf niet erg sexy maakt. Als mensen het over logistiek hebben, blijft het vaak beperkt tot transport van A naar B. Logisch dat iedereen dan aan vrachtauto’s denkt.” “De logistiek is veel meer high tech dan mensen denken. Maar wel heel erg in zichzelf gekeerd als het gaat om het delen van al deze innovatieve techniek. De sector communiceert heel erg in ‘kijk eens wat we allemaal doen’, in plaats van ‘dit is wat jij kan doen bij ons’. Daar valt zeker nog winst op te behalen.”

Steven Gudde geeft op vrijdag 13 november een seminar over het aantrekken van jong talent in de logistiek. Benieuwd of datgene wat jouw bedrijf uitdraagt wel bij jongeren past? Of zoals Steven Gudde dat mooi zegt: is datgene wat jij sexy vindt, wel wat jongeren sexy vinden? Je kan je hier inschrijven voor het seminar van Steven Gudde.