Om de bouw van Logistiek Park Moerdijk alsnog doorgang te laten vinden, heeft de provincie Noord-Brabant zogenoemde stikstofrechten van boeren in andere provincies opgekocht. Kamerleden en de betreffende provinciebesturen zijn niet te spreken over het ‘cowboygedrag’ van Noord-Brabant.
In november werd een streep door de bouwplannen van Logistiek Park Moerdijk (LMP) in Noord-Brabant gezet. De Raad van State oordeelde dat de plannen voor het bedrijvenpark niet aan de stikstofuitspraak voldoen. Het provinciebestuur kreeg zes maanden de tijd om een zogenoemde Passende Beoordeling maken, waaruit moet blijken wat de gevolgen van het project zijn op de omliggende Natura 2000-gebieden. Vervolgens moet op basis van een zogenoemde ADC-toets worden aangetoond dat de provincie de stikstofuitstoot naar beneden brengt of compenseert.
Aankoop stikstofrechten in andere provincies
Eén van de middelen die kan worden ingezet om de bouwplannen toch door te laten gaan is de aankoop van stikstofrechten van boeren. Zeventig procent van die stikstofrechten kan worden hergebruikt. De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels overeenkomsten gesloten met zes agrariërs, meldt dagblad Trouw. Slechts twee van hen hebben een bedrijf in Noord-Brabant. De overige vier boeren zijn verspreid over de rest van het land.
‘Verwerpelijk’
Dat is niet goed gevallen bij de betreffende provincies, die zelf op zoek zijn naar stikstofruimte. “Noord-Brabant rijdt andere provincies regelrecht in de wielen. Ik vind dat verwerpelijk”, zegt het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Michel Rogier in Trouw. Gedeputeerde Esther Rommel van Noord-Holland spreekt van een ‘actie die niet voor herhaling vatbaar is’. “Het stikstofdossier is complex. Je kunt daar alleen goed beleid op voeren in gezamenlijkheid, niet ieder voor zich.” Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageert verbaasd. Hij wil de minister vragen stellen over het ‘coywboygedrag’ van de provincie.
Reactie Noord-Brabant
Het Brabantse provinciebestuur zegt vandaag een brief te publiceren waarin het aan de provincies en de minister uitlegt waarom het op deze wijze heeft gehandeld.
Afbeelding: provincievlag Noord-Brabant