Aanstaande Logistica organiseert LogistiekProfs eigen theater met kennissessies. Bezoekers van de beurs kunnen vier dagen lang in hal 10 terecht voor seminars over de meest uiteenlopende onderwerpen. Welke lezingen mag u echt niet missen? Tips van de redactie!
Dinsdag 10 november
12:45 – 13:15 – 4PP? Fourth Party Packaging
Tijdens de eerste beursdag trapt Johan Faes, CEO Faesgroep af met een lezing over verpakken in de logistiek. De 4PL kennen we allemaal; een control tower ofwel ketenregie. Maar hoe zit dat op het gebied van verpakken? Wie is integraal verantwoordelijk voor het verpakken binnen een complexe supply chain? Heel vaak niemand. Faesgroep introduceert daarom de term Fourth Party Packaging.
Wilt u deze lezing bijwonen maar bent u op dinsdag niet op de beurs? Johan Faes geeft dezelfde lezing ook op woensdag tussen 14:15 en 14:45
13:30 – 14:00 – Van logistiek naar supply chain management, natuurlijk, maar hoe dan?
Direct daarna kunt u aanschuiven bij een lezing van Ing. Bastiaan vd List en Maarten Snijders MSc, BLMC. Zij belichten het verschil tussen logistiek management en supply chain management. Veel bedrijven stappen over naar supply chain management, maar daar zijn grote uitdagingen aan verbonden. Welke uitdagingen kom je tegen als je van logistiek naar supply chain management wil transformeren?
Woensdag 11 november
12:00 – 12:30 – De impact van 3D printen op de logistiek – muis of olifant?
UPS zet een eigen printcenter op met honderd 3D printers, TNT gaat ook met printers aan de slag. Mensen werken wereldwijd digitaal samen om een prothese te maken die in Afrika ter plekke uit de printer rolt en in China zijn in één dag 10 huizen 3D geprint. Wat is nou de stand van zaken omtrent 3D printing? En hoe verhoudt zich dat tot big data en robotisering? Alexander Hermanss van INDICIA vertelt het u tijdens deze lezing.
12:45 – 13:15 – Slimme oplossingen voor het snel ontwikkelende e-commerce landschap
Hoe kun je als (r)etailer of producent je producten bij de consument krijgen? Welke service verwachten de consumenten? Hoe is dit in de jaren veranderd? Wat zijn de gevolgen van de keuzes die je als bedrijf zijnde maakt? Welke logistieke uitdagingen komen kijken bij de keuze voor specifieke verkoopkanalen? Op dit soort vragen zal ingegaan worden tijdens de interactieve lezing van Jorg Megens, Business Innovator bij DocData. Een lezing die interessant voor u is als u:
– met uw bedrijf op zoek bent naar nieuwe manieren om je producten aan de man te brengen.
– geen duidelijk beeld hebt van de klantwensen of de marktkenmerken in de e-commerce wereld.
– op zoek bent naar inspiratie voor volgende strategische stappen.
– er wil komen welke slimme oplossingen er door o.a. Docdata bedacht zijn voor de uitdagingen die er komen kijken in het veranderende landschap van de e-commerce.
– u een beetje klaar bent met alle hardcore logistieke verhalen en eens lekker op een stoeltje de tijd door te brengen met wat interessante mensen om je heen.
Deze lezing wordt ook op vrijdag van 13:30 tot 14:00 uur gegeven.
Donderdag 12 november
11:15 – 11.45 – Help! Mijn voorraad moet 10% omlaag!
Een van de meest voorkomende KPI’s waarop actief wordt gestuurd, is de hoogte van de voorraadwaarde. Deze lijkt vaak te hoog en moet worden gereduceerd, terwjil eveneens een verhoogde service richting de klant wordt geëist.
Algehele verlagingen blijken vaak te rigoureus: ze houden geen rekening met het bestaan van interne fluctuaties in vraagpatronen tussen afdelingen en schommelingen in de keten. Ga dus op zoek naar een mechaniek die zorgt dat de voorraad ‘meedeint’ met de marktvraag en is afgestemd op levertijden en variaties in vraagpatronen.
Tijdens een interactieve workshopsessie gaat Jan Kraaijeveld, expert op het gebied van Voorraadoptimalisatie, dieper in op de mogelijkheden in het voorzien van behoeftes: het ophogen van beschikbaar werkkapitaal èn een verbeterde product beschikbaarheid – en dus een verhoogde service richting de klant.
Vrijdag 13 november
11:15 – 11:45 – Aan de slag met lean: meer dan tools en technieken
Tijdens deze lezing geeft Hans Groen inzicht in de wereld van Lean. Volgens Groen is Lean meer dan tools en technieken. Het is vooral een filosofie. Een reis waarbij het draait om de mens achter de processen. ‘Van Anders Denken, naar Anders Doen’
Hans Groen geeft U tijdens de lezing inzicht in hoe adviseurs naar uw bedrijf kijken. Wat valt op, waar verwondert een consultant zich over. Aan de slag met Lean gaat over gedragsverandering bij uw mensen maar vooral ook bij uzelf. Hoe moeilijk het soms ook is. Implementeer geen tools maar een denkwijze.
12:45 – 13:15 – Innovation: think big, start small
Innovatie wordt vaak gezien als ‘eng’, geld verslindend en tegenwoordig voornamelijk gefocust op volledig nieuwe technologische ontwikkelingen. Robert van der Waal, director Logistics Operations bij Samsung, denkt daar anders over. In een interactieve sessie laat hij zien hoe bedrijven heel eenvoudig kunnen beginnen met innoveren, in het bijzonder in de logistiek. Hij geeft daarbij een kijkje in de keuken van Samsung, maar geeft ook antwoord op vragen als: hoeveel procent van de top 25 innovatieve bedrijven heeft deze notering te danken aan volledig nieuwe technologie? En wat maakt de overige bedrijven nou juist toch innovatief?
14:30 – 15: 30 – Debat: Insourcing versus Outsourcing
Het LogistiekProfs-theater wordt vrijdag afgesloten met een debat! Outsourcing van transport en warehousing is inmiddels gemeengoed geworden in de logistiek. Niettemin kiezen sommige bedrijven voor de omgekeerde weg en besluiten ze om de logistiek weer zelf te doen. Tijd dus voor een goed debat tijdens de Logistica over insourcing of outsourcing van logistiek.
Het debat wordt geleid door journalist Marcel te Lindert. Deelnemers aan het debat zijn Hans Groen, adviseur supply chain & performance management, en Robert van der Waal, director logistics operations van Samsung Electronics. Groen is één van de kennisprofs van LogistiekProfs en heeft onlangs een goed gelezen blog over outsourcing als supply chain strategie geschreven. Van der Waal maakte naam met zijn tegendraadse oplossing om te kiezen voor insourcing in logistiek. Beide deelnemers geven hun visie op insourcing versus outsourcing en gaan met elkaar en met het publiek hierover in discussie.