Automatisering komt steeds vaker voor in de logistieke sector en kan een gevaar vormen voor het aantal arbeidsplekken bij bedrijven. Toch is een arbeidsloze samenleving in Nederland nog ver weg blijkt uit onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Zij deden onderzoek naar de invloed van robotisering op de werkvloer en de gevolgen voor de werkgelegenheid.
Uit een eerder onderzoek, dat door de Universiteit van Oxford werd uitgevoerd, bleek dat in de komende twee decennia het aantal banen halveert. Dit is volgens de WRR niet het geval. Ze geven aan dat er banen gaan verdwijnen, maar daar komen ook andere banen voor in de plaats. Wel veranderd de aard van het werken.
Robotagenda
De WRR gebruikt in het onderzoek magazijnwerk als voorbeeld. Daar is het gebruik van robots aan de orde van de dag en zal het werk hoe dan ook veranderen. De raad wil daarom een ‘robotagenda’ ontwikkelen zodat robots op zo’n manier worden ingezet dat de economie er op vooruit gaat en de werknemers er niet op achteruit gaan.
EVO, de belangenbehartiger van logistieke ondernemers, is blij met het voorstel van een robotagenda. “Het is niet de vraag of we bang moeten zijn voor robotisering, de vraag is hoe werkgevers de robotisering gaan begeleiden. Hoe zorgen we ervoor dat mens en machine optimaal tot hun recht komen? Wat is er nodig om als werknemer de robot de baas te blijven?”
Redactie LogistiekProfs